wtorek, 22 marca 2016

Sernik wiedeński z masą krówkową i migdałami



Dziś przepis na pyszny sernik wiedeński. Był to mój debiut w Thermomixie. Oczywiście sernik można zrobić także tradycyjną metodą.  Sernik jest bardzo prosty i smaczny. Ilość cukru jest wystarczająca bo masa krówkowa jest słodka. Jego karmelowy  odcień jest wynikiem użycia cukru trzcinowego. Masę serową piekłam w formię o średnicy 24 cm. Po upieczeniu zostawiłam go w piekarniku żeby ostygł. Sernik najlepszy jest dnia następnego z pyszną kawą. Gorąco polecam.

Składniki:

  1. 800 g sera białego półtłustego
  2. 250 g masła temperatura pokojowa
  3. 1,5 szklanki cukru
  4. 4 łyżki śmietany 18%
  5. 2 budynie waniliowe
  6. 2 łyżki mąki pszennej
  7. 8 jajek 
  8. pół puszki masy krówkowej (np. Bakalland)
  9. ok 70 g płatków migdałowych
Nagrzewamy piekarnik do 130 ° C nastawiając grzanie góra-dół. W TM zakładamy motylek następnie dodajemy masło i cukier.Nastawiamy na 6 min 37° obrót 4. Po tym czasie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy ok 4 min obrót 4. Do misy przez otwór dodajemy  po kawałku sera  nastawiamy 6 min obrót 4. Jak już ser będzie wymieszany przez otwór dodajemy budyń, mąkę i śmietanę .  Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy delikatnie  z serem. Na dno formy do pieczenia wykładamy papier do pieczenia. Przelewamy powstała masę i pieczemy 2 godziny. Na ostatnie 10 min podnosimy temperaturę do 150 °C. Kiedy sernik ostygnie smarujemy go masą krówkową i posypujemy migdałami. Smacznego.


2 komentarze:

  1. coś mi nie upiekł się przez te 2 godziny na 130 stopniach i na ostatnich minutach na 150'... dałam 10 min w 150 stopniach, dalej mokry patyczek mocno, potem 15 min i dalej mocno mokry patyczek... teraz kolejne 15 min w 170' piekę

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam , mój właśnie się piecze. To nie biszkopt i patyczek nie będzie suchy. Wszystko zależy od piekarnika ja pieke w 130 na termoobiegu. Ale może trzeba podnieść temperaturę .

    OdpowiedzUsuń

jeden adsense