
Składniki:
- 700 g giczy cielęcej ( wg w zależności od opakowania)
- 2 paczki grzybów shimeji ( ja użyłam białe i brązowe)
- 2 szalotki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- gałązka świeżego tymianku
- kieliszek białego wytrawnego wina
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- mięso posypujemy pieprzem i solą z obu stron, obtaczamy w mące,
- na patelni roztapiamy masło z oliwą
- wszystkie gicze cielęce obsmażamy z obu stron, odkładamy do naczynia w którym będziemy piec w piekarniku
- na tą samą patelnię dodajemy grzyby odcinając ich podstawę, dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojone w półplasterki, szalotkę pokrojoną w kostkę i ząbki czosnku. Solimy ok pół łyżeczki. Smażymy ok 10 min.
- do podsmażonych grzybów z warzywami dodajemy wino i dusimy kolejne 5 min
- w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C
- po tym czasie dodajemy bulion warzywny ( ja użyłam bulion warzywny zrobiony w Thermomixie)doprowadzamy wszystko do wrzenia
- grzyby z bulionem przelewamy do naczynia z mięsem
- wkładamy do nagrzanego piekarnika na 2 godziny, pierwszą godzinę dusimy w piekarniku bez przykrycia. Na koleją godzinę mięso przykrywamy folią aluminiową. Raz lub dwa razy mięso możemy przewrócić.
- ja ugotowałam do tego kaszę jęczmienną i szparagi ale świetnym dodatkiem mogą być też gnocci.
Boże, jak ja Cię Wintopi uwielbiam za taką ogromną pasję gotowania. Jeszcze nie widziałam nawet tych giczek czy tej giczki a już ślina wisi mi do pasa:-) mniam.....polecam Wam wszystkim - DRODZY CZYTELNICY tego bloga
OdpowiedzUsuńKazdy przepis w punkt .... jeszcze nigdy nie zdarzyło się tak żeby coś nie wyszło pychaaaaa
OdpowiedzUsuń