czwartek, 12 maja 2016

Botwinka

Z utęsknieniem czekam wiosny. Uwielbiam nowalijki. Mogłabym jeść tylko młode ziemniaki z fasolką szparagową i jajkiem przez cały rok. Sezon ruszył i na targu pokazały się młode warzywa. W większości  sprowadzane ale pojawiają się już także krajowe. Dziś mam dla Was przepis na botwinkę wykonaną  w TM.








Składniki:

  1. 250 g buraków
  2. 25 g selera
  3. 45 g pietruszki
  4. 50 g marchewki
  5. liść laurowy
  6. 3 ziela angielskie
  7. kilka listków lubczyka
  8. 2 ząbki czosnku
  9. 1 łyżeczka soli
  10. 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej TM
  11. 300 g ziemniaków
  12. 100 g botwiny pokrojonej w paski
  13. 220 g koncentratu barszczu czerwonego 
  14. 100 g śmietany 30%
  15. 1400 g wody
  16. posiekany koperek
  17. jajko ugotowane
Przygotowanie:
  1. W misie TM umieszczamy buraki, seler, pietruszkę i marchewkę rozdrabniamy 5 sek obrót 4,5
  2. Następnie wlewamy wodę i dodajemy liścia laurowego, ziele angielskie, lubczyk, czosnek i przyprawy. Nastawiamy 15 min 100°C poz łyżki
  3.  Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, botwinę. Gotujemy 10 min 100°C poz łyżki
  4. Dodajemy koncentrat barszczu czerwonego i śmietanę nastawiamy 3 min 100°C poz łyżki
  5. Podajemy z ugotowanym jajkiem, posypaną świeżo posiekanym koperkiem.
Smacznego.

Tym co nie mają koncentratu barszczu polecam doprawienie zupy jak barszcz czerwony zabielany w ABC.



środa, 11 maja 2016

Stek z tuńczyka

Tuńczyk jest rybą morską, wędrowną należącą do rodziny makrelowatych. Zimę spędza w wodach subtropikalnych, a latem wędruje do wód zimniejszych.Tuńczyk błękitnopłetwy jest największym gatunkiem tuńczyka – osiąga do 700 kg. Mięso tuńczyka błękitnopłetwego jest pośród wszystkich innych gatunków tuńczyków najbardziej cenione przez smakoszy. Na aukcjach ryb w Tokio ceny tuńczyków osiągają niebotyczne ceny. Rekord padł w 2013 za tuńczyka błękitnopłetwego ważącego 222 kg zapłacono 1,38 mln euro.
Dziś mam dla Was szybki przepis na pyszny stek z tej docenianej przez smakoszy ryby.

Składniki:

2 steki z tuńczyka
5 plasterków świeżego imbiru
gałązka świeżego rozmarynu
sok z ćwiartki cytryny
ok 20 g oliwy z pierwszego tłoczenia
sól i pieprz


                           Przygotowanie:


przygotowanie tego dania jest banalnie proste. Przygotowujemy marynatę z oliwy, soku z cytryny, imbiru i gałązek rozmarynu.Tuńczyka solimy i i pieprzymy  Pozostawiamy w lodówce na 1 godzinę. W tym czasie możemy przygotować sos winegret do sałaty. 
Stek smażymy na rozgrzanej patelni. Mój miał nie cały centymetr grubości więc smażyłam go ok minuty z każdej strony. Steka podajemy z prostą sałatą z sosem winegret. 

Sos winegret przygotowany w Tm

35 g oliwy
20 g soku z cytryny
1,5 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki cukru brązowego
                          1/4 łyżeczki soli
                          szczypta pieprzu.

                          Mieszamy wszystko 20 sek obrót 3.

                          Sałatę rzymską, młody szpinak i pomidorki 

                          polewamy  sosem i podajemy ze stekiem.   
                          

                          Smacznego.

jeden adsense