środa, 11 maja 2016

Stek z tuńczyka

Tuńczyk jest rybą morską, wędrowną należącą do rodziny makrelowatych. Zimę spędza w wodach subtropikalnych, a latem wędruje do wód zimniejszych.Tuńczyk błękitnopłetwy jest największym gatunkiem tuńczyka – osiąga do 700 kg. Mięso tuńczyka błękitnopłetwego jest pośród wszystkich innych gatunków tuńczyków najbardziej cenione przez smakoszy. Na aukcjach ryb w Tokio ceny tuńczyków osiągają niebotyczne ceny. Rekord padł w 2013 za tuńczyka błękitnopłetwego ważącego 222 kg zapłacono 1,38 mln euro.
Dziś mam dla Was szybki przepis na pyszny stek z tej docenianej przez smakoszy ryby.

Składniki:

2 steki z tuńczyka
5 plasterków świeżego imbiru
gałązka świeżego rozmarynu
sok z ćwiartki cytryny
ok 20 g oliwy z pierwszego tłoczenia
sól i pieprz


                           Przygotowanie:


przygotowanie tego dania jest banalnie proste. Przygotowujemy marynatę z oliwy, soku z cytryny, imbiru i gałązek rozmarynu.Tuńczyka solimy i i pieprzymy  Pozostawiamy w lodówce na 1 godzinę. W tym czasie możemy przygotować sos winegret do sałaty. 
Stek smażymy na rozgrzanej patelni. Mój miał nie cały centymetr grubości więc smażyłam go ok minuty z każdej strony. Steka podajemy z prostą sałatą z sosem winegret. 

Sos winegret przygotowany w Tm

35 g oliwy
20 g soku z cytryny
1,5 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki cukru brązowego
                          1/4 łyżeczki soli
                          szczypta pieprzu.

                          Mieszamy wszystko 20 sek obrót 3.

                          Sałatę rzymską, młody szpinak i pomidorki 

                          polewamy  sosem i podajemy ze stekiem.   
                          

                          Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

jeden adsense