
Dziś mam dla Was szybki przepis na pyszny stek z tej docenianej przez smakoszy ryby.
Składniki:
2 steki z tuńczyka
5 plasterków świeżego imbiru
gałązka świeżego rozmarynu
sok z ćwiartki cytryny
ok 20 g oliwy z pierwszego tłoczenia
sól i pieprz
Przygotowanie:
przygotowanie tego dania jest banalnie proste. Przygotowujemy marynatę z oliwy, soku z cytryny, imbiru i gałązek rozmarynu.Tuńczyka solimy i i pieprzymy Pozostawiamy w lodówce na 1 godzinę. W tym czasie możemy przygotować sos winegret do sałaty.
Stek smażymy na rozgrzanej patelni. Mój miał nie cały centymetr grubości więc smażyłam go ok minuty z każdej strony. Steka podajemy z prostą sałatą z sosem winegret.
Sos winegret przygotowany w Tm
35 g oliwy
20 g soku z cytryny
1,5 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki cukru brązowego
1/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu.
Mieszamy wszystko 20 sek obrót 3.
Sałatę rzymską, młody szpinak i pomidorki
polewamy sosem i podajemy ze stekiem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz