poniedziałek, 7 marca 2016

Zupa szczawiowa z królikiem


Dziś zainspirowana pytaniami na jednej z grup postanowiłam ugotować na obiad zupę szczawiową. Pierwszy raz gotowałam ją w Thermomixie. Zupa szczawiowa kojarzy mi się z rodzinnym domem. Ja oczywiście wolałam bardziej wyrazistą i zawsze dodawałam sobie więcej zasmażonego na masełku szczawiu.


Składniki na ok 6 porcji


  1. 75 g cebuli
  2. 15 g masła klarowanego
  3. 150 g warzyw ( marchewka, pietruszka, seler, por)
  4. 150 g mięsa z królika
  5. 1100 g wody
  6. kilka listków lubczyku
  7. 2 liście laurowe
  8. 4 ziarenka ziela angielskiego
  9. 1 łyżeczkę przyprawy uniwersalnej TM
  10. 1,5 łyżeczki soli
  11. szczypta pieprzu
  12. 1 łyżeczka sosu sojowego
  13. 300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  14. 140 g szczawiu (usmażonego na maśle)
  15. 30 g śmietany 30 %

Przygotowanie
całkowity czas : 35 min

Do misy wkładamy cebulę nastawiamy 5 sek obrót 5, zgarniamy na dno naczynia dodajemy masło i dusimy 2 min 120 ° obrót 1. 
Po tym czasie dorzucamy warzywa pokrojone na kawałki siekamy 4 sek obrót 5. 
Dodajemy mięso z królika i dusimy 5 min Varoma obrót wsteczny 1. 
Dodajemy wodę, przyprawy, lubczyk, ustawiamy 15 min 100° obrót wsteczny pozycja łyżki. 
Po upływie czasu dodajemy ziemniaki i gotujemy 11 min 100° obrót wsteczny pozycja łyżki. 
Jak ziemniaki się ugotują dodajemy szczaw, śmietanę i sos sojowy ustawiamy 3 min 100° obrót wsteczny pozycja łyżki. Podajemy  z ugotowanym jajkiem. Smacznego.



jeden adsense