Dziś zainspirowana pytaniami na jednej z grup postanowiłam ugotować na obiad zupę szczawiową. Pierwszy raz gotowałam ją w Thermomixie. Zupa szczawiowa kojarzy mi się z rodzinnym domem. Ja oczywiście wolałam bardziej wyrazistą i zawsze dodawałam sobie więcej zasmażonego na masełku szczawiu.
Składniki na ok 6 porcji

- 75 g cebuli
- 15 g masła klarowanego
- 150 g warzyw ( marchewka, pietruszka, seler, por)
- 150 g mięsa z królika
- 1100 g wody
- kilka listków lubczyku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczkę przyprawy uniwersalnej TM
- 1,5 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 140 g szczawiu (usmażonego na maśle)
- 30 g śmietany 30 %
Przygotowanie
całkowity czas : 35 min
Do misy wkładamy cebulę nastawiamy 5 sek obrót 5, zgarniamy na dno naczynia dodajemy masło i dusimy 2 min 120 ° obrót 1.
Po tym czasie dorzucamy warzywa pokrojone na kawałki siekamy 4 sek obrót 5.
Dodajemy mięso z królika i dusimy 5 min Varoma obrót wsteczny 1.
Dodajemy wodę, przyprawy, lubczyk, ustawiamy 15 min 100° obrót wsteczny pozycja łyżki.
Po upływie czasu dodajemy ziemniaki i gotujemy 11 min 100° obrót wsteczny pozycja łyżki.
Jak ziemniaki się ugotują dodajemy szczaw, śmietanę i sos sojowy ustawiamy 3 min 100° obrót wsteczny pozycja łyżki. Podajemy z ugotowanym jajkiem. Smacznego.