Parę miesięcy temu zaczęłam przygodę z pieczeniem chleba. Był to moment kiedy zakupiłam magiczne urządzenie Thermomix. Testowałam różne przepisy szukając tego idealnego. Chciałam by był zdrowy, zawierał jak najmniej mąki pszennej. Wśród przepisów znalazłam prawie ideał chleb staropolski. Testowałam z mąkami, z proporcjami aby jak najbardziej Nam odpowiadał. Oto mój zmodyfikowany przepis:
składniki:
- 450 gr wody
- 20 gr drożdży
- 1,5 łyżeczki cukru
- 400 gr mąki orkiszowej
- 100 gr mąki żytniej 750
- 150 gr mąki pszennej 750
- 1,5 łyżeczki soli
Dodajemy mąki i sól. Wyrabiamy 4 min interwał.
Przekładamy do miski do wyrośnięcia na 1 godz. Następnie umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na ok 15 min. Wkładamy do zimnego piekarnika nastawionego na 200 stopni na 45 min.
Pyszny chlebek zapewniam sam próbowałem i robiłem
OdpowiedzUsuńTaak genialny...a do tego Jej masełko z tego Thermomixa! Bajka!!! Spedzilysmy wieczor przy winku o chlebie i maselku- mniam...
OdpowiedzUsuń