Testowałam przepis z ABC i nie do końca odpowiadał mi efekt końcowy. Ziemniaki były rozgotowane. Brakowało mi warzyw.
Postanowiłam trochę go udoskonalić. Zrobić dobry żurek nie jest łatwo. Wszystko zależy od zakwasu jaki mamy na żur. W żurkach niektórych firm możemy znaleźć sporo E więc czytajmy etykiety. Jeżeli nie mamy własnego to wybierajmy te najbardziej naturalne w których jest woda, mąka żytnia, czosnek i sól.
Składniki:
- 50 gr cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 15 gr masła klarowanego
- marchewka
- pietruszka
- seler (razem 2+3+4 =90 gr)
- liść laurowy 2 szt
- łyżeczkę przyprawy uniwersalnej wykonanej w TM
- ziele angielskie 4 szt
- 100 gr wędzonego boczku
- 100 gr kiełbasy
- 1000 gr wody
- 2 grzyby suszone
- 250 gr ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 260 gr zakwasu na żurek
- 90 gr śmietany 30 %
- sól, majeranek, pieprz
Wykonanie:
- W naczyniu miksującym umieścić cebulę i czosnek 3 sek obrót 5
- Kopystką zgarnąć wszystko na dno naczynia dodać masło klarowane nastawić 2 min 120 stopni obrót 1
- Dodajemy boczek pokrojony w kostkę i kiełbasę pokrojoną w plasterki nastawiamy 3 min 120 stopni obrót wsteczny
- Do naczynia wlewamy wodę dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Przyprawę uniwersalną nastawiamy 15 min 100 stopni obrót wsteczny
- Następnie dodajemy ziemniaki i grzyby suszone nastawiamy 9 min 100 stopni obrót wsteczny
- Dodajemy zakwas, śmietanę, 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczkę soli, pieprz nastawiamy 5 min 100 stopni obrót wsteczny

Oczywiście można dodać więcej zakwasu jeżeli chcemy mieć bardziej kwaśny żurek. Ja zlewam tylko wodę z zakwasu bez mąki ponieważ wolę jak żurek jest wodnisty a nie gęsty. Najlepiej smakuje podany z jajkiem i własnym chlebkiem. Smacznego.