Z utęsknieniem czekam wiosny. Uwielbiam nowalijki. Mogłabym jeść tylko młode ziemniaki z fasolką szparagową i jajkiem przez cały rok. Sezon ruszył i na targu pokazały się młode warzywa. W większości sprowadzane ale pojawiają się już także krajowe. Dziś mam dla Was przepis na botwinkę wykonaną w TM.
Składniki:
- 250 g buraków
- 25 g selera
- 45 g pietruszki
- 50 g marchewki
- liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- kilka listków lubczyka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej TM
- 300 g ziemniaków
- 100 g botwiny pokrojonej w paski
- 220 g koncentratu barszczu czerwonego
- 100 g śmietany 30%
- 1400 g wody
- posiekany koperek
- jajko ugotowane
Przygotowanie:
- W misie TM umieszczamy buraki, seler, pietruszkę i marchewkę rozdrabniamy 5 sek obrót 4,5
- Następnie wlewamy wodę i dodajemy liścia laurowego, ziele angielskie, lubczyk, czosnek i przyprawy. Nastawiamy 15 min 100°C poz łyżki
- Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, botwinę. Gotujemy 10 min 100°C poz łyżki
- Dodajemy koncentrat barszczu czerwonego i śmietanę nastawiamy 3 min 100°C poz łyżki
- Podajemy z ugotowanym jajkiem, posypaną świeżo posiekanym koperkiem.
Smacznego.
Tym co nie mają koncentratu barszczu polecam doprawienie zupy jak barszcz czerwony zabielany w ABC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz