czwartek, 12 maja 2016

Botwinka

Z utęsknieniem czekam wiosny. Uwielbiam nowalijki. Mogłabym jeść tylko młode ziemniaki z fasolką szparagową i jajkiem przez cały rok. Sezon ruszył i na targu pokazały się młode warzywa. W większości  sprowadzane ale pojawiają się już także krajowe. Dziś mam dla Was przepis na botwinkę wykonaną  w TM.








Składniki:

  1. 250 g buraków
  2. 25 g selera
  3. 45 g pietruszki
  4. 50 g marchewki
  5. liść laurowy
  6. 3 ziela angielskie
  7. kilka listków lubczyka
  8. 2 ząbki czosnku
  9. 1 łyżeczka soli
  10. 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej TM
  11. 300 g ziemniaków
  12. 100 g botwiny pokrojonej w paski
  13. 220 g koncentratu barszczu czerwonego 
  14. 100 g śmietany 30%
  15. 1400 g wody
  16. posiekany koperek
  17. jajko ugotowane
Przygotowanie:
  1. W misie TM umieszczamy buraki, seler, pietruszkę i marchewkę rozdrabniamy 5 sek obrót 4,5
  2. Następnie wlewamy wodę i dodajemy liścia laurowego, ziele angielskie, lubczyk, czosnek i przyprawy. Nastawiamy 15 min 100°C poz łyżki
  3.  Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, botwinę. Gotujemy 10 min 100°C poz łyżki
  4. Dodajemy koncentrat barszczu czerwonego i śmietanę nastawiamy 3 min 100°C poz łyżki
  5. Podajemy z ugotowanym jajkiem, posypaną świeżo posiekanym koperkiem.
Smacznego.

Tym co nie mają koncentratu barszczu polecam doprawienie zupy jak barszcz czerwony zabielany w ABC.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

jeden adsense