wtorek, 15 marca 2016

Kurczak na Varomie z warzywnym sosem

Kiedy nie mam za dużo czasu a chcę zrobić pyszny i szybki obiad zawsze wykorzystuję udka z kurczaka, które są już bez skóry i kości. Oczywiście do tego przepisu można wykorzystać  całe podudzia pozbawiając je samodzielnie skóry i kości. Są bardziej aromatyczne kiedy   dnia poprzedniego zamarynuje je w oliwie z dodatkiem słodkiej papryki, czosnku, tymianku, soli i pieprzu. Jeżeli nie macie takiej możliwości to oczywiście można to zrobić pół godziny wcześniej  w trakcie przygotowywania pozostałych elementów dania. 





Potrzebne składniki:

  1. ok pół kilograma udek z kurczaka ( zamarynowanych w oliwie z przyprawami)
  2. 40 g cebuli
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 15 g oliwy
  5. 60 g marchewki
  6. 40 g selera w korzeniu
  7. 90 g brokuła
  8. 100 g mrożonego groszku
  9. 1 liść laurowy
  10. 4 ziarenka ziela angielskiego
  11. gałązka lubczyku
  12. 600 g wody
  13. łyżeczkę soli
  14. łyżeczkę przyprawy uniwersalnej z TM
  15. 3 ziemniaki
  16. 40 g śmietany 30%
  17. 1 łyżeczkę sosu sojowego
  18. szczyptę pieprzu
  19. 1 łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie

Jak już mamy wszystkie składniki możemy zabrać się za gotowanie.

W naczyniu TM umieszczamy cebulę i czosnek siekamy 4 sekundy obrót 5. Dusimy z dodatkiem oliwy przez 2 min 120° obrót 1.

Dodajemy marchewkę i seler nastawiamy 4 sek obrót 5. Wszystko zgarniamy na dno naczynia dodajemy różyczki brokuła, mrożony groszek, liścia laurowego, ziele  angielskie, lubczyk, wodę, sól i przyprawę uniwersalną.

W pierwszej przystawce Varomy umieszczamy kawałki kurczaka a w górnej ziemniaki pokrojone w plastry. Ziemniaki delikatnie posypujemy solą.

Tak przygotowane urządzenie nastawiamy na 30 min Varoma obrót wsteczny pozycja 1.

Po tym czasie zdejmujemy przystawkę Varomy i kończymy sos. Dodajemy śmietanę, sos sojowy, pieprz i rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną. Teraz bez Varomy nastawiamy 3 min 100 ° obrót wsteczny  pozycja 1.

Na plasterkach ziemniaków umieszczamy kurczaka i polewamy do sosem z warzywami. Można posypać koperkiem. Ja podałam z surówką z czerwonych buraków. Przepis dodam w osobnym poście. Smacznego.

jeden adsense