Potrzebne składniki:
- ok pół kilograma udek z kurczaka ( zamarynowanych w oliwie z przyprawami)
- 40 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 15 g oliwy
- 60 g marchewki
- 40 g selera w korzeniu
- 90 g brokuła
- 100 g mrożonego groszku
- 1 liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- gałązka lubczyku
- 600 g wody
- łyżeczkę soli
- łyżeczkę przyprawy uniwersalnej z TM
- 3 ziemniaki
- 40 g śmietany 30%
- 1 łyżeczkę sosu sojowego
- szczyptę pieprzu
- 1 łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie
Jak już mamy wszystkie składniki możemy zabrać się za gotowanie.
W naczyniu TM umieszczamy cebulę i czosnek siekamy 4 sekundy obrót 5. Dusimy z dodatkiem oliwy przez 2 min 120° obrót 1.
Dodajemy marchewkę i seler nastawiamy 4 sek obrót 5. Wszystko zgarniamy na dno naczynia dodajemy różyczki brokuła, mrożony groszek, liścia laurowego, ziele angielskie, lubczyk, wodę, sól i przyprawę uniwersalną.
W pierwszej przystawce Varomy umieszczamy kawałki kurczaka a w górnej ziemniaki pokrojone w plastry. Ziemniaki delikatnie posypujemy solą.
Tak przygotowane urządzenie nastawiamy na 30 min Varoma obrót wsteczny pozycja 1.
Po tym czasie zdejmujemy przystawkę Varomy i kończymy sos. Dodajemy śmietanę, sos sojowy, pieprz i rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną. Teraz bez Varomy nastawiamy 3 min 100 ° obrót wsteczny pozycja 1.
Na plasterkach ziemniaków umieszczamy kurczaka i polewamy do sosem z warzywami. Można posypać koperkiem. Ja podałam z surówką z czerwonych buraków. Przepis dodam w osobnym poście. Smacznego.