poniedziałek, 11 stycznia 2016

Stek z polędwicy

                                 Shimeji

      To już prawie rok minął od czasu gdy w  Wietnamie odkryliśmy grzyby shimeji. Grzyby te mają cudowny maślano- orzechowy smak. Jakiś czas temu znalazłam je w Makro. Od tego czasu już kilka razy gościły u mnie w kuchni. Robię z nich sos który
wykorzystuję do steków z polędwicy wołowej.  Podpowiem Wam dzisiaj jak wyczarować pyszne danie z użyciem tych właśnie grzybów.

Składniki:


  1. dwa steki z polędwicy grubość ok 5, 6 cm
  2. paczka grzybów shimeji
  3. łyżka masła
  4. śmietana 18% ok 100 ml
  5. śmietana 30% ok 50 ml
  6. cebula
  7. rucola, młody szpinak
  8. sól, pieprz, sos sojowy
Przygotowanie sosu:
  1. na patelni rozgrzewamy masło dodajemy jedną cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmażamy aż cebula się zeszkli. 
  2. dodajemy całe grzyby shimeji odcięte od nasady podsmażamy ok 10 min. ( grzyby te nie wymagają długiej obróbki)
  3. kiedy grzyby się usmażą dodajemy obie śmietany doprowadzamy do zagotowania
  4. sos doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym wedle swojego uznania. Można też dodać czosnku.
Przygotowanie steków:
  1. steki  posypujemy solą i pieprzem lekko skrapiamy olejem rzepakowym i odstawiamy na ok 1 godz do lodówki
  2. przed smażeniem mięso należy wyjąć  15 min wcześniej
  3. nastawiamy piekarnik na 220 stopni
  4. rozgrzewamy bardzo mocno patelnię, najlepiej grillową. Steki obsmażamy z każdej strony żeby wszystkie pyszne soki zostały w środku. 
  5. steki wstawiamy z patelnią do piekarnika i w zależności od upodobań wysmażmy. Ja lubię medium rare. Najlepiej użyć termometru do mięsa.
Steka najlepiej podać z prostą sałatka z rucoli i szpinaku polanego sosem vinegrette. Smacznego.





jeden adsense