czwartek, 21 kwietnia 2016

Pierogi z mięsem z sosem ze smardzów

Nie lubię marnować jedzenia, dlatego też kiedy robię rosół wykorzystuje mięso i warzywa do pierogów z mięsem lub krokietów. Dziś mam dla Was przepis na pierogi z mięsem podane z pysznym sosem ze smardzów. Smardze w Polsce są na  liście gatunków objętych częściową ochroną. Ochroną objęte są okazy rosnące poza terenami ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz poza terenami zieleni. Jest to bardzo smaczny grzyb jadalny. 

Składniki na pierogi z mięsem:

ciasto:

  1. 275 g ciepłej wody
  2. 1 żółtko
  3. 35 g oleju
  4. 530 g mąki pszennej
  5. szczyptę soli
farsz na pierogi:

  1. 280 g mięsa gotowanego ( ja miałam indyka i wołowinę)
  2. 40 g warzyw z rosołu
  3. 1/2 łyżeczki soli
  4. 1/4 łyżeczki pieprzu
  5. 1/2 łyżeczki czosnku mielonego
  6. odrobinę świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  7. 1 jajko
składniki na sos ze smardzów:

  1. 30 g cebuli
  2. 2 ząbki czosnku
  3. 30 g masła
  4. 330 g smardzów pokrojonych i oczyszczonych
  5. pół łyżeczki soli
  6. świeżo mielony pieprz
  7. 50 g śmietany 18%


Zabieramy się za wykonanie pierogów z mięsem.
  • W misie TM umieszczamy wszystkie składniki potrzebne do ciasta na pierogi nastawiamy 1 min interwał.
  • ciasto odkładamy by odpoczywało przykrywając je miską
  • myjemy misę TM
  • do czystego naczynia dodajemy mięso, warzywa,jajko i przyprawy nastawiamy 10 sek obrót 6
  • powstały farsz przekładamy do miseczki
  • ciasto rozwałkowujemy i robimy pierogi
  • w między czasie nastawiamy wodę, solimy ją do smaku. Pierogi gotujemy ok dwóch, trzech min od momentu wypłynięcia.
Teraz czas na sos ze smardzów
  • w misie umieszczamy cebulę i czosnek siekamy 4 sek obrót 5
  • dodajemy 30 g masła i dusimy 3 min 105 °C obrót 1
  • dodajemy pokrojone smardze i przyprawy i dusimy kolejne  15 min 100°C obr 0,5
  • po tym czasie dodajemy śmietanę i gotujemy 3 min 100°C obr 1.
  • ugotowane pierogi polewamy sosem
  • smacznego.


jeden adsense