
Składniki na pierogi z mięsem:
ciasto:
- 275 g ciepłej wody
- 1 żółtko
- 35 g oleju
- 530 g mąki pszennej
- szczyptę soli
farsz na pierogi:
- 280 g mięsa gotowanego ( ja miałam indyka i wołowinę)
- 40 g warzyw z rosołu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki czosnku mielonego
- odrobinę świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 jajko
składniki na sos ze smardzów:
- 30 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 30 g masła
- 330 g smardzów pokrojonych i oczyszczonych
- pół łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
- 50 g śmietany 18%
Zabieramy się za wykonanie pierogów z mięsem.
- W misie TM umieszczamy wszystkie składniki potrzebne do ciasta na pierogi nastawiamy 1 min interwał.
- ciasto odkładamy by odpoczywało przykrywając je miską
- myjemy misę TM
- do czystego naczynia dodajemy mięso, warzywa,jajko i przyprawy nastawiamy 10 sek obrót 6
- powstały farsz przekładamy do miseczki
- ciasto rozwałkowujemy i robimy pierogi
- w między czasie nastawiamy wodę, solimy ją do smaku. Pierogi gotujemy ok dwóch, trzech min od momentu wypłynięcia.
Teraz czas na sos ze smardzów
- w misie umieszczamy cebulę i czosnek siekamy 4 sek obrót 5
- dodajemy 30 g masła i dusimy 3 min 105 °C obrót 1
- dodajemy pokrojone smardze i przyprawy i dusimy kolejne 15 min 100°C obr 0,5
- po tym czasie dodajemy śmietanę i gotujemy 3 min 100°C obr 1.
- ugotowane pierogi polewamy sosem
- smacznego.