piątek, 15 kwietnia 2016

Tajska zupa Tom Yum

Dwa lata temu z najbliższymi przyjaciółmi wybraliśmy się do Wietnamu. To tam zakochałam się w kuchni wietnamskiej i tajskiej. Zawsze byłam wielką przeciwniczką mleka i wszystkiego  co było związane z kokosem. Siedząc kiedyś w małej knajpce w Nowym Jorku Małgosia Cetera namówiła mnie do spróbowania zupy Tom Kha. Byłam  bardzo sceptyczna. Zupa skradła mi serce i dusze. Od tamtej pory jestem jej wierną fanką. Sama gotowałam ją już kilkanaście razy od powrotu. Dziś mam dla Was propozycję zrobienia pysznej zupy tajskiej  Tom Yum w Thermomixie.   

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 3 plastry imbiru
  • 1 laski trawy cytrynowej, zmiażdżonej nożem
  • 1 pomidor, pokrojony na 4 części
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 5 boczniaków, pokrojonych w paski
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojonych w paski
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 5 łyżek sosu rybnego
  • 1 limonka, sok
  • 1 pasta TOM YUM 30 g
  • 1 papryczka chili, pokrojona w plasterki (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Zablokowany zagotować 1.5 litra wody ok 8 min 100°Soft
Po tym czasie dodajemy imbir, trawę cytrynową, pomidora, cebulę, papryczkę i boczniaki nastawiamy 5 min  100 °Wsteczne
Dodajemy piersi z kurczaka ,mleko kokosowe , pastę, sos rybny i sok z limonki  nastawiamy 5 min  100 °Wsteczne
Dodatkowo można doprawić sosem sojowym.
Podajemy z ugotowanym makaronem ryżowym.
Smacznego.

2 komentarze:

  1. Asiu zupka zaje... polecam Mirek K

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że Ci smakowała. Narobiłeś mi smaka! Muszę ją ugotować w przyszłym tygodniu.

      Usuń

jeden adsense