Składniki:
- 1,5 litra wody
- 3 plastry imbiru
- 1 laski trawy cytrynowej, zmiażdżonej nożem
- 1 pomidor, pokrojony na 4 części
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- 5 boczniaków, pokrojonych w paski
- 2 piersi z kurczaka, pokrojonych w paski
- 1 puszka mleka kokosowego
- 5 łyżek sosu rybnego
- 1 limonka, sok
- 1 pasta TOM YUM 30 g
- 1 papryczka chili, pokrojona w plasterki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W
zagotować 1.5 litra wody ok 8 min 100°
Po tym czasie dodajemy imbir, trawę cytrynową, pomidora, cebulę, papryczkę i boczniaki nastawiamy 5 min 100 °
Dodajemy piersi z kurczaka ,mleko kokosowe , pastę, sos rybny i sok z limonki nastawiamy 5 min 100 °
Dodatkowo można doprawić sosem sojowym.
Podajemy z ugotowanym makaronem ryżowym.
Smacznego.
Asiu zupka zaje... polecam Mirek K
OdpowiedzUsuńCieszę się że Ci smakowała. Narobiłeś mi smaka! Muszę ją ugotować w przyszłym tygodniu.
Usuń