Składniki:
- 300 g wody
- 15 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 480 g mąki pszennej
- 50 g pomidorów suszonych w oleju (odsączonych i pokrojonych)
- 50 g czarnych oliwek z zalewy ( odsączonych i pokrojonych)
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Wodę z drożdżami i cukrem umieszczamy w misie nastawiając 2 min 37°C obr 2
- następnie dodajemy mąkę, oliwki, pomidory i sól nastawiamy 5 min interwał
- powstałe ciasto zostawiamy na ok 1 godzinę w misie
- po tym czasie 2 raz wyrabiamy 1,5 min interwał
- ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i formujemy chleb
- przekładamy do formy keksowej długości 30 cm i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min
- wstawiamy do zimnego piekarnika nastawiając temperaturę na 205 °C czas pieczenie 55 min.
- po upieczeniu wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce
Smaczego!