wtorek, 14 czerwca 2016

Chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami

Dziś mam dla Was pyszny chleb w stylu śródziemnomorskim. Idealny jako przekąska na czas Mistrzostw Europy. Zrobiłam go na mecz polskiej drużyny i nawet nie wiem kiedy zniknął. Był aromatyczny, wystarczyło dodać tylko masło. Skórka chrupiąca a środek mięciutki. W czwartek upiekę go kolejny raz.


Składniki:

  1. 300 g wody
  2. 15 g drożdży
  3. 1 łyżeczka cukru
  4. 480 g mąki pszennej
  5. 50 g pomidorów suszonych w oleju (odsączonych i pokrojonych)
  6. 50 g czarnych oliwek z zalewy ( odsączonych i pokrojonych)
  7. 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  • Wodę z drożdżami i cukrem umieszczamy w misie nastawiając 2 min 37°C obr 2
  • następnie dodajemy mąkę, oliwki, pomidory i sól nastawiamy 5 min interwał
  • powstałe ciasto zostawiamy na ok 1 godzinę w misie
  • po tym czasie 2 raz wyrabiamy 1,5 min interwał
  • ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i formujemy chleb 
  • przekładamy do formy keksowej długości 30 cm i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min
  • wstawiamy do zimnego piekarnika nastawiając temperaturę na 205 °C czas pieczenie 55 min.
  • po upieczeniu wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce
Smaczego!

jeden adsense