Składniki:
- 3 duże buraki ok 300 g
- 120 g pokrojonej botwiny
- 260 g wody
- 180 g rzodkiewki
- 120 g ogórka świeżego
- 1 litr maślanki
- 400 g kefiru
- ok 250 g koncentratu barszczu czerwonego
- 3 ząbki czosnku
- pęczek kopru
- łyżeczka soli
- odrobina pieprzu
- ugotowane jajka lub młode ziemniaki
Przygotowanie:
- Buraki siekamy w TM 4 sekundy obrót 5 , kopystką zgarniamy wszystko na dno naczynia.
- Następnie dolewamy wodę i gotujemy 15 min 100°C obrót wsteczny 1
- Po tym czasie dodajemy pokrojoną botwinę i gotujemy jeszcze 7 min 100°C obrót wsteczny 1
- Przelewamy buraki z botwiną do miski do wystygnięcia.
- W naczyniu umieszczamy rzodkiewkę i ogórki siekamy 6 sekund obrót 4
- Kiedy buraki wystygną łączymy wszystkie składniki : buraki, rzodkiewkę, ogórka, czosnek przeciśnięty przez praskę, maślankę i kefir.
- Dodajemy koncentrat barszczu czerwonego i pęczek posiekanego kopru.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Na ok 2 godziny wkładamy do lodówki
- Podajemy z młodymi ziemniakami i jajkiem.
- Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz