piątek, 24 czerwca 2016

Chłodnik z botwinki

Kiedy przychodzą takie upalne dni jak dzisiaj człowiekowi nic się nie chce. W takie dni najlepszy jest chłodnik. Mam dzisiaj dla Was przepis na Thermomix.Uwielbiam chłodnik z buraczków z dużą ilością warzyw i ziół. Samo zdrowie na talerzu.





Składniki:

  1. 3 duże buraki ok 300 g
  2. 120 g pokrojonej botwiny
  3. 260 g wody
  4. 180 g rzodkiewki
  5. 120 g ogórka świeżego
  6. 1 litr maślanki
  7. 400 g kefiru
  8. ok 250 g koncentratu barszczu czerwonego
  9. 3 ząbki czosnku
  10. pęczek kopru
  11. łyżeczka soli
  12. odrobina pieprzu
  13. ugotowane jajka lub młode ziemniaki

Przygotowanie:

  1. Buraki siekamy w TM 4 sekundy obrót 5 , kopystką zgarniamy wszystko na dno naczynia.
  2. Następnie dolewamy wodę i gotujemy 15 min 100°C obrót wsteczny 1
  3. Po tym czasie dodajemy pokrojoną botwinę  i gotujemy jeszcze 7 min 100°C obrót wsteczny 1
  4. Przelewamy buraki z botwiną do miski do wystygnięcia.
  5. W naczyniu umieszczamy rzodkiewkę i ogórki siekamy 6 sekund obrót 4
  6. Kiedy buraki wystygną łączymy wszystkie składniki : buraki, rzodkiewkę, ogórka, czosnek przeciśnięty przez praskę, maślankę i kefir.
  7. Dodajemy koncentrat barszczu czerwonego i pęczek posiekanego kopru. 
  8. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  9. Na ok 2 godziny wkładamy do lodówki
  10. Podajemy z młodymi ziemniakami i jajkiem.
  11. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

jeden adsense