poniedziałek, 29 lutego 2016

Pulpety rybne

       
         Pulpety z miruny


Miruna należy do rodziny ryb dorszokształtnych. W odróżnienia od dorsza nie posiada ona charakterystycznego wąsika na podbródku.
Miruna dorasta do 120 cm długości, a dojrzałość płciową osiąga już po trzech latach przy długości 60 cm. W wodzie tworzy ławice występujące na głębokościach od 400 do 1000 metrów.

Miruna występuje w południowo-zachodniej części Oceanu Spokojnego oraz u wybrzeży Nowej Zelandii. Poławiana jest głównie przez Australię, Japonię, Koreę, Nową Zelandię i Rosję. Ja dostałam mirunę nowozelandzką.
Kiedy mamy już podstawowe informacje na temat naszej ryby  możemy  zaczynać  przygotowywać pulpety. Jest to szybkie i zdrowe danie. Będziemy je gotować na parze bez dodatku  tłuszczu. Bardzo polecam je osobą na diecie.

Potrzebne składniki:
  1. 300 g miruny
  2. 60 g namoczonej bułki
  3. 1 jajko
  4. 40 g cebuli
  5. 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  6. płaska łyżeczka soli
  7. 1/4 łyżeczki pieprzu
  8. 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej TM
  9. parę listków zielonej pietruszki
Wszystko umieszczamy  w Thermomixie  nastawiamy 13 sek obrót 4,5. Po tym czasie zgarniamy rybę ze ścianek misy i nastawiamy kolejne 2 lub 3 sek obrót 5. Z powstałej masy formujemy pulpety wielkości ok 3, 4 centymetrów.
Ja wlewam ok 1,5 litra wody z łyżką soli, w koszyczku umieszczam pokrojone w plastry ziemniaki. Pulpety wykładam na Varomę wyścieloną papierem do pieczenia by soki z ryby nie przeszły do ziemniaków. Nastawiam 25 min Varoma obrót 4.
Podaję z surówką z kiszonej kapusty. Szybki  i zdrowy obiad gotowy. Pulpety są bardzo soczyste.

Przepis na szybką surówkę z kapusty kiszonej

Składniki:
  1. 50 g marchewki
  2. 200 g kiszonej kapusty odciśniętej z soku
  3. 30 g oleju
  4. 4 łyżeczki brązowego cukru
W naczyniu umieszczamy marchewkę pokrojoną na kawałki. Nastawiamy 7 sek obrót 4. Zgarniamy na dno naczynia i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy ok 5 sek obrót 4. Gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

jeden adsense