Pulpety z miruny
Miruna należy do rodziny ryb dorszokształtnych. W odróżnienia od dorsza nie posiada ona charakterystycznego wąsika na podbródku.
Miruna dorasta do 120 cm długości, a dojrzałość płciową osiąga już po trzech latach przy długości 60 cm. W wodzie tworzy ławice występujące na głębokościach od 400 do 1000 metrów.
Miruna występuje w południowo-zachodniej części Oceanu Spokojnego oraz u wybrzeży Nowej Zelandii. Poławiana jest głównie przez Australię, Japonię, Koreę, Nową Zelandię i Rosję. Ja dostałam mirunę nowozelandzką.
Kiedy mamy już podstawowe informacje na temat naszej ryby możemy zaczynać przygotowywać pulpety. Jest to szybkie i zdrowe danie. Będziemy je gotować na parze bez dodatku tłuszczu. Bardzo polecam je osobą na diecie.
Potrzebne składniki:
- 300 g miruny
- 60 g namoczonej bułki
- 1 jajko
- 40 g cebuli
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- płaska łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej TM
- parę listków zielonej pietruszki
Wszystko umieszczamy w Thermomixie nastawiamy 13 sek obrót 4,5. Po tym czasie zgarniamy rybę ze ścianek misy i nastawiamy kolejne 2 lub 3 sek obrót 5. Z powstałej masy formujemy pulpety wielkości ok 3, 4 centymetrów.
Ja wlewam ok 1,5 litra wody z łyżką soli, w koszyczku umieszczam pokrojone w plastry ziemniaki. Pulpety wykładam na Varomę wyścieloną papierem do pieczenia by soki z ryby nie przeszły do ziemniaków. Nastawiam 25 min Varoma obrót 4.
Podaję z surówką z kiszonej kapusty. Szybki i zdrowy obiad gotowy. Pulpety są bardzo soczyste.
Przepis na szybką surówkę z kapusty kiszonej
Składniki:
W naczyniu umieszczamy marchewkę pokrojoną na kawałki. Nastawiamy 7 sek obrót 4. Zgarniamy na dno naczynia i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy ok 5 sek obrót 4. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz