środa, 24 lutego 2016

Bigos z jarmużu

                   
         

     Lekki bigos z jarmużu


    Jarmuż zrobił się bardzo modny w ostatnim czasie. Można z niego robić koktajle, sałatki a także spożywać na ciepło. Jest  odmianą botaniczną kapusty. Uprawiany był już w starożytności. Warzywo to bogate jest w przeciwutleniacze, witaminę K, C a także wapń. Ja mam dzisiaj dla Was propozycję na pyszny i lekki bigos z jarmużu. 


Składniki:


  1. 50 g cebuli
  2. 1 ząbek czosnku
  3. 50 g boczniaków pokrojonych na kawałki
  4. 50 g szynki pokrojonej w kostkę
  5. 10 g masła klarowanego
  6. 1/4 łyżeczki soli
  7. 1/4 łyżeczki Vegety z TM
  8. paczka jarmużu
  9. 100 g wody
  10. 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Do naczynia wkładamy cebulę i czosnek nastawiamy 5 sek obrót 5. Dodajemy masło i dusimy 3 min 120° obrót 2.
Następnie dodajemy boczniaki, szynkę i dalej dusimy 3 min 100 ° obrót wsteczny. Po tym czasie dodajemy jarmuż, sól, vegete, wodę i przecier pomidorowy. Dusimy 15 min 100 ° obrót wsteczny. Gotowe. Można oczywiście doprawić wg swojego smaku. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

jeden adsense