Lekki bigos z jarmużu
Jarmuż zrobił się bardzo modny w ostatnim czasie. Można z niego robić koktajle, sałatki a także spożywać na ciepło. Jest odmianą botaniczną kapusty. Uprawiany był już w starożytności. Warzywo to bogate jest w przeciwutleniacze, witaminę K, C a także wapń. Ja mam dzisiaj dla Was propozycję na pyszny i lekki bigos z jarmużu.
Składniki:
- 50 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 50 g boczniaków pokrojonych na kawałki
- 50 g szynki pokrojonej w kostkę
- 10 g masła klarowanego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki Vegety z TM
- paczka jarmużu
- 100 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Do naczynia wkładamy cebulę i czosnek nastawiamy 5 sek obrót 5. Dodajemy masło i dusimy 3 min 120° obrót 2.
Następnie dodajemy boczniaki, szynkę i dalej dusimy 3 min 100 ° obrót wsteczny. Po tym czasie dodajemy jarmuż, sól, vegete, wodę i przecier pomidorowy. Dusimy 15 min 100 ° obrót wsteczny. Gotowe. Można oczywiście doprawić wg swojego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz